Ekcéma, avagy a leggyakoribb csecsemőkori bőrpanasz

A bőr ez első védelmi vonalunk, mely távol tartja a kórokozókat és megvéd minket a külső behatásoktól. Születés után ennek a szervnek is adaptálódnia kell a környezethez és fontos, hogy egész életünk során gondoskodjunk a külső-belső ápolásáról.

A csecsemők bőre különösen érzékeny, ezért az első időkben extra törődést igényel. A leggyakrabban előforduló bőrpanasz az ekcéma, mely változó intenzitással, de majdnem minden babánál jelentkezik. Az anyukák elsősorban három fajtájával szoktak találkozni. A hajas fejbőrön vagy szemöldök környékén megjelenő pikkelyes hámlás a koszmó. A hideg és száraz időjárás miatt, leginkább az arcon kialakuló foltok száraz ekcémára utalnak. A testen megjelenő kontakt ekcéma kiváltója pedig általában valamilyen vegyszer. 

Amellett, hogy az immunrendszert belülről is támogassuk C és D vitaminnal, fontos, hogy odafigyeljünk a babák bőrére kerülő anyagokra. A legjobb, ha kímélő, természetes eredetű fürdetőt, sampont, testápolót és mosószert választunk kisbabánk részére.