Fenntartható urbanizáció: korunk egyik legfőbb kihívása

A városok számának és népességének növekedésével egyre időszerűbb a fenntarthatóság kérdése, hiszen az urbanizáció a tengeri és közúti közlekedés mellett a klímaváltozás egyik legfőbb okozója, előidézője. 

Éppen ezért különösen időszerű Dr. Bajnai László, a Városfejlesztés Zrt. vezérigazgatójának legújabb, Fenntartható urbanizáció címmel megjelent könyve. A kötetben a fenntartható önkormányzat és a településtudomány komplex témakörén belül a fenntartható urbanizáció tervezésében és megvalósításában, vagyis a korszerű településfejlesztés szempontjából jelentkező kihívásokat, és az erre adható lehetséges megoldásokat, válaszokat ismerhetjük meg.

Azért is fontos ez a kérdéskör, mert Magyarország 2004-es EU csatlakozása óta a településfejlesztés az önkormányzatok legjelentősebb volumenű tevékenységévé vált. Korábban ugyanis a hazai települési önkormányzatok legnagyobb része Budapesten és vidéken is úgy viszonyult a városok fejlesztéséhez, tervszerű átalakításához, hogy abban meghatározó szerepet tulajdonított a befektetőknek, a magánszféra ingatlanfejlesztő és építési beruházó vállalkozásainak.