Nincs okos város okos emberek nélkül

Habár a technológia ugrásszerűen fejlődik, hozzáértő és a fenntarthatóság iránt elkötelezett emberek nélkül semmit sem ér. A klímaváltozás egyre erősödő hatásait figyelve ma már kijelenthetjük, hogy a jövő generációinak életminősége nagymértékben függ attól, hogy mennyire tudjuk környezetbarát módon, fenntarthatóan élni az életünket. 

Az egyik legnagyobb környezetterhelő hatása a városiasodásnak van, amely globális tendencia. A fenntartható urbanizáció létrehozásához mindenképp szükséges, hogy az emberek egyértelműen lássák, miért éri meg nekik jelentős összegeket fizetni például egy fenntarthatóbb energiatermelő rendszerért. A tapasztalatok szerint az emberke előbb döntenek egy energetikai, fenntarthatósági beruházás mellett, ha pontos adatokat kapnak a beruházás megtérülésére vonatkozóan.

A napelemekkel kapcsolatban mára egyértelművé ált, hogy nem lehet minden háztetőre napelem rendszert telepíteni, ezért energiaközösségekben, közösségi napelem parkokban látják a szakértők a megoldást. Utóbbiak akár az otthonunktól távol, barnamezős területen is megépülhetnek, és nagyban hozzájárulhatnak a tisztább városi levegőhöz.