A szervezetfejlesztés egyik alapja a kompetenciafejlesztés

Ahhoz, hogy egy szervezet hosszú távon fenn tudjon maradni és újabb sikereket érjen el a piacon, átgondolt, jól felépített stratégia kialakítására van szükség.

A szervezetfejlesztési tanácsadás egyik pillére, hogy a már működő szervezetet alapjaitól kezdve vizsgálja át, hogy felismerje erősségeit, és megtalálja a fejlesztendő pontokat. A cél a stratégiai terv összeállítása, amely nyomán el lehet kezdeni a fejlesztéseket, változtatásokat. A szervezetfejlesztés része a kompetenciafejlesztés, mely során a kollégák kompetenciáit, erősségeit és gyengeségeit egyaránt vizsgálják. Előbbieket a későbbiekben érdemes kihasználni, és az erősségeknek megfelelően kiosztani a feladatokat. A fejlesztésre szoruló kompetenciák esetében segíthetnek a tréningek és továbbképzések, melyeknek köszönhetően a gyengeségekből könnyedén előnyök válhatnak. Nincs olyan munkakör, amelyhez ne lenne szükség bizonyos gyakorlati és elméleti ismeretekre.

A munkaerő fejlesztésének és ezen keresztül a teljesítmények javulásának kulcskérdése a képzés és a képességek fejlesztése.