Az álláskeresés és választás fő szempontjai

Egy országos álláskeresési felmérés legfrissebb statisztikái szerint a magyar munkavállalók továbbra is a normál 5 napos munkahetet és fix alkalmazotti állásokat preferálják, azonban több mint felük igényt tart a home office lehetőségére, így a hibrid munkavégzést részesítik előnyben. Az előmeneteli lehetőség percepciója közép távon nagy előnyt jelent a választásnál számukra, ezt érdemes hangsúlyozni.

Hosszú távon a döntő preferencia a megkérdezetteknél mégis a munka-magánélet egyensúlya, amit a gyakorlatban a vállalati kultúrával és az egyéni igények figyelembe vételével, rugalmassággal azonosítanak a csapaton, illetve osztályon belül. Így a közvetlen főnökökre nagy szerep hárul, melyet a vállalti politikák nyilván meghatároznak.

Ezen felül természetesen rövidtávon a pénzbeli fizetések és egyéb juttatások motiválják az álláskeresőket, de ez kevés ahhoz, hogy valakit hosszú távon megtartson a munkaadó. A fiatalok számára különösen fontos lett, hogy a munkaidejük beosztásában rugalmasságot kapjanak, és saját felelősségre dönthessék el, hogyan osztják be azt.