Mit okozhat a nőknél a túlzott tesztoszteron szint?

A nők és a férfiak szervezetében is jelentős szerepet játszanak a különböző fajtájú nemi hormonok. Egyes vegyületek kizárólag az egyik vagy másik nemben találhatók meg, de léteznek olyanok is, amelyek minkét nemnek fontosak, ilyen például a tesztoszteron is.

Talán meglepő lehet, de normális esetben a nők szervezete is termel tesztoszteront, amely egy androgén vagy más néven férfi nemi homon. Ez azonban náluk ösztrogénné alakul, vagyis létezik egy egészséges egyensúly a két hormon között. A harmónia könnyen felborulhat, amennyiben túlzott tesztoszteron termelés jelentkezik vagy csökken az ösztrogénné alakítás hatásfoka. A túl magas tesztoszteron szint befolyásolhatja a menstruációt és ez lehet a PCOS tüneteinek fő okozója is.

A policisztás ovárium szindróma rengeteg nőt érint és egy jelenleg is aktívan kutatott terület. A PCOS kezelése orvosi konzultáció mellett otthoni módszerekkel is kiegészíthető. Az androgén szint csökkentésére a CBD olajat szokták javasolni, amely kiváló az inzulinszint normalizálására, a túlsúly csökkentésre és a szorongás oldására.