Az okos munkaadó kiválasztási folyamata

A 2023-as év egyik legnagyobb kihívása HR-es szemmel a megfelelően képzett, magas minőségű munkaerő kiválasztása és megtartása. Ennek érdekében javasoljuk az alábbi intézkedések megtételét, hogy minél jobb helyzetben legyen a munkaerőpiacon:

A munkaerő és pozíciók stratégiai tervezése: közép és hosszú távú tervek kidolgozása arra, hogyan készüljön föl a szervezet az üzleti tervben szereplő tervek, számok elérésére munkaerő igény és képzettség tekintetében. A pozíció kiírások alapos kidolgozása: az álláshirdetések minél pontosabban fogalmazzák meg a képzettségbeli, tapasztalatbeli és készségekre vonatkozó elvárásokat, amik azonban legyenek mégis realisztikusak. Legyen továbbá arról is egy terv, hogy mely jelöltek lehetnek mégis alkalmasak, akik nem az összes feltételnek felelnek meg, de hiányosságaikat belső képzéssel pótolhatják majd.

Átlátható felvételi ütemterv világos kommunikációval alátámasztva. A legjobb szakemberek hamar elkelnek a munkaerőpiacon, így nem vesztegethetjük az időt, vagy tarthatjuk a jelentkezőt bizonytalanságban. Érdemes előre tisztázni a menetrendet, és minél hamarabb informálni a jelöltet az állásinterjú kimeneteléről.