Házunk védelme a bejárati ajtóval

Otthonunk védelme érdekében a biztonságos bejárati ajtó az egyik olyan elem, amivel hozzájárulhatunk a betörések kivédéséhez. Számos gyártó kínál sokféle típust, lássuk, hogy milyen választék elérhető a magyar piacon.

Anyagát tekintve a bejárati ajtó lehet műanyag, fa, alumínium vagy acél. A műanyag bejárati ajtó a legelterjedtebb, mivel kedvezőbb az áruk, szín-, minta- és méretválasztékuk is jó, de tudni kell, hogy ezek egy idő után elöregszenek. Viszont nem igényel különösebb karbantartást az anyaga és jó hőszigetelő tulajdonságú. A fa bejárati ajtó folyamatos karbantartást igényel, mivel anyaga állandóan változik, alakul az időjárás hatására. Biztonsági szempontból nem ideális, és párás helyre egyáltalán nem ajánlott.

A legmasszívabbak a fémből készült bejárati ajtók, ezek ára azonban tükrözi a felső kategóriát. Létezik fával bevont acél bejárati ajtó is, valamint belső és külső oldalon más mintával laminált változat is. A tömör bejárati ajtók mellett egy üvegbetétes kivitel adhat némi plusz világosságot a bejáratnál, itt jellemzően mart vagy homokfúvott, nem teljesen átlátszó üveget szoktak beépíteni.