Hogyan legyen stresszmentes a gyermekágyas időszak?

Egy kisbaba érkezése sok mindent felborít és átalakít a családban. Ha első gyerekről van szó, akkor az ismeretlen, új dolgok megtapasztalása állítja kihívás elé a szülőket, ha testvér érkezik, akkor az addigra már kialakult rendszer változik drasztikusan. A szülés utáni első 6 hét, amelyet gyermekágyas időszaknak is neveznek, roppant feszült lehet. Egy édesanya a tőle telhető legjobbat akarja nyújtani a család és a baba számára is, ám néha bizony korlátokba ütközhet.

A lehető legfontosabb ebben az időben a nyugodt légkör. Egy gyermek mindennél jobban fogékony a hangulat megváltozására. Gondolhatunk erre úgy is, mint egy érzékeny és láthatatlan baba-mama kötelékre.

Ahhoz, hogy a szoptatás és az újszülött ellátása zavartalan legyen, érdemes olyan apró trükköket bevetni, mint például egy kellemes, meditatív zene a háttérben vagy egy hangulatos kuckó kialakítása a lakáson belül. Ilyenkor sokat segíthet még egy finom nyugtató tea szoptatós anyáknak, amely az idegek nyugtatása mellett a tejtermelődést is serkenti.