Így alakult át a szakképzés

A 2020/21-es tanévben teljesen átalakult a felnőtt képzés rendszere Magyarországon, mely megszüntette a korábban ismert OKJ (Országos Képzési Jegyzék) struktúrát. A 2022-es év végével lezárul az átmeneti időszak is, melyet a törvénymódosítás megszabott.

Az új szakmajegyzékben már csak 175 alapszakma szerepel a korábban meghirdetett több mint hétszázhoz képest. Az Innovatív Képzéstámogató Központ (IKK) weboldalán bárki megtekintheti az egyes ágazatoknak és szakmáknak a korábbi OKJ, illetve a 2020-ban hatályba lépett szakmajegyzék közötti megfeleltetését. Oldalukon letölthető a Szakmafüzet 2022/23, az alapszakmákat bemutató kiadvány frissített változata. A Tájékoztató füzet az alapszakmákról az Ágazati Készségtanácsok ajánlásával 2022/2023 című kiadvány elsősorban a pályaválasztás előtt állókat segíti az ágazatok és alapszakmák bemutatásával.

Az első két szakképesítés megszerzése végzettségtől függetlenül továbbra is ingyenes marad. A részszakmák változatlanul tanfolyamon végezhetők el, a képzésekért fizetni kell.