Hogyan lehet törvényesen felbontani a munkaszerződésünket?

A munkaerőpiacon manapság nagyon magas a fluktuáció. Erről talán már mindenki hallott, és az okai is sejthetők. Nem érdemes egy rossz munkahelyen maradni, ha adódik jobb lehetőség is. Márpedig lehetőségek mindig vannak. Az általános munkaerőhiány miatt- amit egy részben a fluktuáció is generál- betöltetlen állások százait találhatjuk a felhozatalban. Minden munkahelyváltás a felmondással kezdődik, ezért érdemes utána járni, ki, milyen feltételek mellett teheti ezt meg.

Alkalmazotti jogviszony estén általában határozatlan idejű a munkaszerződés. Ennek felbontását bármelyik fél kezdeményezheti. A leggyakrabban előforduló típusok a munkavállalói vagy munkáltatói rendes felmondás, az azonnali hatályú vagy a közös megegyezéses szerződésbontás. Amennyiben a munkaadó lép először, indoklási kötelezettsége van. 3 évet meghaladó jogviszonynál pedig végkielégítés is jár a munkavállaló részére.

Próbaidő és határozott idejű szerződés esetén természetesen mások a szabályok. Előbbiből indoklás nélkül bármikor, utóbbiból sokkal nehezebben lehet kilépni.