Hogyan segít a köhögésen a hurutoldó?

Azt a legtöbben tudjuk, hogy a kakukkfű egy nagyon karakteres és finom fűszer, azonban kevesebben tudják, hogy nagyon hatásos gyógynövény is. Virágzó hajtásai illóolajokat, cseranyagot, gyantát, szaponinokat és flavonoidokat tartalmaznak. Főbb illóolajai a timol és a karvakol, antimikrobás hatású (fertőtlenítő). A flavonoidok és a cseranyag gyulladáscsökkentők, a szaponinok pedig köptetők. Hatását tekintve kiváló hurutoldó terhesség alatt is alkalmazható ráadásul.

Fontos tudni, hogy a hurutoldó, vagy néven köptető nem a köhögési ingert fokozza, vagyis nem gyakoribb köhögésre ingerel, hanem a letapadt, esetenként sűrű váladékot hígítja, így segíti, hogy minél előbb és minél könnyebben megszabaduljunk tőle. Tehát kifejezetten ajánlott használni, hiszen segítségével gyorsabban megszabadulhatunk a problémától.

Hurutoldót és köhögéscsillapítót soha nem szabad egy időn belül bevenni, hiszen a felhígított váladék távozását gátoljuk ezzel. Hurutos köhögés esetén is szükség lehet azonban a köhögés csillapítására.