Hol talál munkát a rengeteg Ukrajnából menekült?

Az orosz-ukrán háború kitörésével tömegek kényszerültek elhagyni hazájukat, és ideiglenesen máshol letelepülni és munkát találni. Magyarországra több mint 1,7 millió menekült érkezett, de nagy többségük elhagyta hazánkat és továbbutazott más európai országokba. Itthon menedéket kb. 32 ezer menekült kapott, tehát látható hogy ez a szám elenyésző az átutazók számához képest. Forrás: https://hu.adat.one/ukran-menekultek-szama-europaban A többség Németországba, Csehországba, az Egyesült Királyságba, Olaszországba, Spanyolországba és Franciaországba ment és kapott menedéket.

A magyar munkaerőpiacon tehát a számok szerint nem óriási tömegek jelentek meg pluszban, valamint az elmúlt 5-10 évben már jellemző volt Ukrajnából történő beáramlás foglalkoztatás céljából. Számos nagycég veszi már régebb óta igénybe az ő szaktudásukat, munkaerejüket, sőt vannak ukrán munkaerő kölcsönzésre szakosodott szolgáltató cégek is. 

Sajnos egyelőre nem látszik, hogy mikor ér véget a háború, és mikor térhetnek haza végleg a menekülni kényszerülők, így arra kell berendezkedni, hogy ez a helyzet tartósan megmarad.