Megéri határozott idejű munkát vállalni?

A munkaszerződések zöme határozatlan időre szól, ám teljesen legális és nem is ritka, amikor a felek inkább a határozott időt választják. Ez legtöbbször akkor fordul elő, ha egy bizonyos ideig távol lévő kollégát kell helyettesíteni (pl. GYES-en lévő kismama) vagy egy konkrét projekt munkáról van szó. 

Mindenki törekszik az állandóságra és a hosszútávú, biztos megélhetésre, azonban vannak olyan helyzetek, amikor kifejezetten előnyünkre válhat egy határozott idejű munkaszerződés. Nem mindig a sablonmegoldásban kell gondolkodni, érdemes az egyéni hozzáállás és habitus szerint dönteni.

Határozott idő esetén a munka mindig egy előre pontosan kitűzött dátumig él. A szerződés a lejártakor automatikusan megszűnik. Tehát tökéletesen lehet vele tervezni. Előfordulhat, hogy a projektidő végére pont besokallunk a munkakörtől és friss lendületet adhatunk a karrierünknek a váltással. Ha evvel ellentétben megkedveljük a munkát, általában lehetőség van a hosszabbításra is. Ha bebizonyítjuk a rátermettségünket, nincs az a munkáltató, aki önszántából elküldene egy jó munkaerőt.