Kiút a KATA-ból

A KATA változások hatása leginkább azokat az egyéni vállalkozókat érintette, akik olyan szellemi tevékenységet folytatnak, mint az adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenység,  a szakmai, tudományos és műszaki tevékenység, és az információ-kommunikáció. Ezeken a területeken szeptembertől 18.000-rel kevesebb egyéni vállalkozó tevékenykedik már, mint pár hónappal korábban. Ezeken a területeken jellemző volt, hogy más cégeknek nyújtottak szolgáltatást, így nem maradhattak az új KATA berkeiben.

Számukra több megoldás létezett, ami kedvezőbb lehet, mint az átalányadóra váltás. Ez ugyanis majd kétszeres adó és járulék terhet jelent már a korábbi KATA-hoz képest. Ezek a szakemberek most egyrészt megtehették, hogy munkavállalói állományba vetették magukat, így a járulékok és adók a munkaadót terhelik már. Egy határozott idejű munkaviszony megfelelő foglalkoztatási forma lehet egy ilyen projekt jellegű szakértői munkához.

Augusztus-szeptember során megugrást láthattunk az új bejegyzésű gazdasági társaságok számában, tehát megoldás lehetett, hogy átalakultak Kft.-kké, vagy önálló vállalkozóként ÁFA alanyok lettek.