Miért fájhat a baba pocija?

A hasfájás a babák egyik legtipikusabb panasza, amelynek oka a kólika. A kólika puffadással, görcsökkel járó hasfájás, amely általában minden csecsemőt érint. A csecsemőkori kólika okai lehetnek a még nem teljesen kifejlett bélrendszer, a jótékony baktériumok és emésztőenzimek hiánya, de akár a szoptatás során előforduló levegő nyelés is kiválthat hasfájást a piciknél.

Fontos, hogy szoptatás után mindig meg kell büfiztetni a kicsit, hogy a felesleges levegő távozzon és ne okozzon nekik kellemetlen tüneteket az anyatej emésztése közben. Ha nyugodtan tudunk szoptatni, akkor a kicsi nem kapkodja el folyton a fejét, így kevesebb levegőt nyel. Már csak ezért is fontos a szoptatás során (is) a nyugodt körülmények biztosítása. Az is segít, ha a szoptatás első három hónapjában az anyuka nem fogyaszt puffasztó ételeket, illetve a pikáns, csípős ételeket és erős fűszereket sem. A koffeint is érdemes mellőzni, ami rossz hír lehet a csokikedvelő anyukáknak, hiszen a csokoládé is tartalmaz koffeint.

Az óramutató járásával megegyező irányú poci masszírozás is segíthet, mert a masszírozással segíthetünk, hogy a felesleges gázok eltávozzanak a belekből.