Miért olvassunk már pici kortól?

Köztudott, hogy az olvasás fejleszti az intelligenciát, a képzelőerőt, és segít kikapcsolódni, a stresszt levezetni. Emiatt jobb alvást is biztosít, és szellemileg frissek maradhatunk az életkor előrehaladtával. De hogyan alakítsuk ki ezt a szokást, és szerettessük meg a gyermekünkkel az olvasást?

Babakorban is élvezet nekik hallgatni a rövid, egyszerű meséket a szülő által, így tanulva a nyelvünket és látva a jó példát az olvasásra. A képeket nézegetve tanulják meg az új szavakat és a nyelvünk ritmikáját pedig hallás után értik meg. Már kisgyermekkorban érdemes rászoktatni a gyermekünket a könyvekre, először úgy, hogy együtt böngésszük a kicsiknek készült lapozókat. Ezzel fejlődik a kicsi figyelme és a szókincse is, ráadásul értékes időt tölthet együtt a szülővel, biztosítva a neki legfontosabb figyelmet és közelséget.

Egyik kedvenceim ebben a 2-4 éves életkorban a keménytáblás lapozók, mint a Keress találj mesélj sorozat. Van belőle képeskönyv több témakörben, a gyermek nemének és érdeklődési körének megfelelően.