Szerencsét próbálni…

Kékgalléros munkavállalóknál gyakran előfordul, hogy a jobb kereset reményében külföldön vállalnak munkát. Különösen az építőiparban, de akár a feldolgozóiparban is rendelkezésre állnak olyan állásajánlatok, ahol külföldi munka szállással együtt van meghirdetve. Léteznek kimondottan erre szakosodott munkaerő közvetítő cégek, akik elvégzik a munkavállalók toborzását és előszűrését. Idegennyelvtudás legtöbbször előfeltétel, hogy tolmács nélkül is alap szinten megértessék magukat az országban.

Érdemes tisztában lenni azonban az ilyen megbízások nehézségeivel is. Mivel külföldön történik a munkavégzés, számos engedélyt és adminisztratív teendőt von maga után, melyben a dolgozónak is részt kell vállalnia. Gyakori, hogy a munkaidő nem napi 8 óra, hanem túlórákra is számítani kell ilyen foglalkoztatás esetén.

 Az elszállásolás általában nem külön szobákban történik, hanem 2-4 személy kerül közös szobába, ami megnehezítheti a nyugodt pihenést. Hétvégén is előfordul, hogy dolgozni kell, és hazautazásra csak néhány hetente kerülhet sor, a távolság és az utazási idő miatt. Aki ezt hajlandó bevállalni, az számíthat akár bruttó 1 milliós alapfizetésre is.