Tanácsok a munkaidővel kapcsolatban

A Munka Törvénykönyve szabályozza a munkaidőt és annak beosztását, illetve bizonyos szakmák esetében a kollektív szerződés is. Ezek előírásaitól csak kedvezőbben lehet eltérni az adott egyéni munkaszerződésekben. 

Az általános napi munkaidő 8 óra, mely készenléti jellegű munkakörökben maximum 12 órára növelhető. A munkáltató osztja be, hogy mikor vannak a munkanapok, ami nem feltétlenül esik egybe az általánosan alkalmazott hétköznapi munkarenddel, lásd kereskedelem vagy egészségügy. A heti két pihenőnapot azonban így is biztosítani kell, ami azonban nem feltétlenül lesz egymást követő két napon kiadva.

Ha a működés rugalmasságot kíván a munkaidőt illetően, a munkaadó rendelkezésére áll az ún. munkaidő keret. Ennek időtartama alatt rugalmasabban oszthatja be a munkavállalók munkaidejét heti maximum 48 óra erejéig. Így még a heti 2 pihenőnapot sem szükséges betartani a megállapodott időtartam idején.

A munkaidő szabályai a munkaszerződésben vannak rögzítve, így azt aláírás előtt feltétlenül nézzük át részletesen, és akár beszéljük át a munkaadóval. Így biztosítható, hogy mindkét fél számára megfelelő megegyezés születhessen a munkaidő beosztásról.