Veszélyek kiküszöbölése a fizikai munkakörökben

A leggyakoribb munkahelyi problémák a fizikai munkakörökben dolgozóknál elsősorban a biztonsággal kapcsolatosak. Ilyen munkahelyeken a legfontosabb, hogy a munkavégzéshez megteremtsék a nyugodt, biztonságos körülményeket, és a megfelelő egészségvédelmet, azaz a munkavédelem témaköre. Ennek keretében három veszélyforrást kell kiküszöbölni vagy minimalizálni a dolgozók szempontjából: a fizikai, a kémiai és a biológiai veszélyeket.

A munkaegészségügy kapcsán a kékgalléros munkavállalók megfelelőségét kell vizsgálni az adott munkakörben és adott munkahelyen végzett tevékenység szempontjából, azaz az általa okozott megterhelés az egyénre milyen igénybevételt jelent.

A szakmai alkalmassági vizsgálat még a szakma elsajátításának megkezdése előtt az alkalmasság vizsgálata érdekében végzett orvosi vizsgálat, a személyi higiénés alkalmassági vizsgálat pedig annak megállapítása, hogy járványügyi szempontból a munkaterületen munkát végző személy jelent-e bármilyen veszélyt fertőző betegségével vagy kórokozó hordozásával másokra.