Vezetőképzés hazai vállalatok számára

A legsikeresebb hazai vállalkozások egyik közös ismérve a magas szakmai tudással rendelkező menedzsment vagy tulajdonosi kör, akik jó vezetőként viszik sikerre vállalkozásaikat.

Az utánpótlás kinevelésének igényével egyre inkább felmerül a vezetőképzés szerepe is. Ez a terület meglehetősen nehéz, hiszen jó vezetőnek részben születni kell, részben pedig ki kell fejleszteni olyan kompetenciákat, amelyek alkalmassá teszik a vezetői feladatok ellátására.

Egy jó vezető képes felismerni a hosszú távú üzleti tendenciákat, képes szervezetet építeni és ha kell, válságot is kezelni. A vezetés olyan komplex képességeket igényel, amit nem lehet kizárólag iskolapadban megtanulni, hanem elengedhetetlen az is, hogy „élesben” tanuljanak. És fordítva is igaz: nem elég a gyakorlat, szükség van a stabil elméleti alapokra, amelyeket kiegészíthet a vezető a gyakorlatban szerzett tapasztalatokkal. És nagyon fontos az is, hogy legyen kitől tanulni, legyenek jó példák a szervezetben, akiket a kezdő vezető követni tud.